Galeri

Kompleks MATAQU

 

Pengunjung MATAQU

133364
Hari IniHari Ini18
SemalamSemalam25
Minggu IniMinggu Ini64
Bulan IniBulan Ini654
Semua HariSemua Hari133364
TERTINGGI 02-08-2014 : 641
3.91.157.213

MISI MUSIM SEJUK

IKLAN TEMUDUGA

INFAQ VAN BAIC

MANHAJ AHLUSSUNAH WAL JAMAAH (ASWAJA)

 

 

Mazhab maliki tdk terdapat perselisihan signifikan didalamnya.

Mazhab hanafi demikian juga.

Adapun mazhab hanbali telah terdapat perubahan yg menjadikan penganutnya terbahagi kpd dua kelompok:

1. Tetap dalam aswaja.

2. Mengikuti kefahaman ibnu taimiyyah.

 

Subhanallah. 

Setelah 1200 tahun lebih, kefahaman Imam Syafi'i tetap dalam kesatuan. Kalaupun ada perbedaan ianya hanya dalam perkara furu'.

Adapun mazhab  atau faham syiah  telah terbahagi kpd lebih dari 35 kelompok.  Dalam setiap golongan terbahagi lagi dalam beberapa golongan yg lbh kecil, yg jumlahnya dapat mencapai 200 kefahaman. Dan yg sangat merungsingkan kpd pendokong-pendokong kuat golongan syiah, ialah keadaan dimana mrk saling mengkafirkan diantara satu dgn lainnya.

Demikian pula dgn golongan yg berkefahaman wahhabi. Mrk telah terbagi kepada beberapa golongan. Padahal umur mrk belum lama. 

Dan yg sangat merunsingkan para pendokong kefahaman ini, ialah setiap golongan dri pecahan2 mrk juga menyesatkan golongan yg lainnya.

 

Kesimpulannya...

Kebenaran tdk akan berubah walau dgn pelbagai ujian dan cubaan.

Aswaja dri mazhab as-syafi'i contohnya, tidak berubah walaupun musuh-musuhnya berusaha dengan keras untuk merubah dari dalam kefahaman-kefahaman mazhab Syafi'i.  Contohnya seperti ucapan mereka dengan berdalih terhadap kalam Imam Syafi'i  bahwa mayyit tidak meperoleh pahala dari yg hidup.

Demikian pula dgn akidah aswaja yg telah digariskan oleh Imam Abul Hasan Al-Asy'ari, telah dicatat dan dijadikan rujukan didalam kitab-kitab aswaja dari mazhab Syafi'i dan lainnya.  Hingga kalau ada perubahan pada kitab Abul Hasan Al-Asy'ari, kita dapat melihat yang aslinya pada catatan ulama' dalam pelbagai kitab-kitab mereka.

 

Sumbangan wahhabi kepada umat Islam:

*perpecahan

*pertumpahan darah

*pembidahaan

*pengkafiran

*pergolakan dalam negara2 Islam

*pembuka peluang kpd musuh2 Islam utk menghancurkan Islam dri dalam

 

Kemudian bandingkan hasil dari dakwah dan usaha aswaja dlm sejarah Islam dgn apa yg telah dihasilkan oleh wahhabi dan syiah.

Fikirkanlah wahai umat Islam, golongan yang tidak dapat mengujudkan kesatuan didalam kelompok mereka sendiri, bagaimana mungkin dapat menyatukan umat Islam secara keseluruhan?

Dalam sejarah Islam yang telah mencapai usia lebih 1400 tahun dan menjangkau 2/3 dunia, hanya aswaja sahaja yang telah terbukti dapat menjaga kesatuan umat Islam.  Aswaja yang terdiri dari mazahib yg walaupun mempunyai usul, kaedah dan penafsiran yang berbeza dalam ibadah dan aqidah (maliki, hanafi, syafii, hambali, ashari dan maturidi)... tetap bersatu dan kukuh sebagai satu anggota yang saling lengkap- melengkapi antara satu sama lain dan menjalani ranjau-ranjau kehidupan sesuai dengan mafhum hadith nabi bahawa umat Islam adalah umpama satu badan, apabila sakit pada salah satu anggotanya, maka seluruh anggota2 yg lain akan merasai sakit yang sama.

Bolehkah golongan wahhabi, syiah dan firqah-firqah lain yang muncul dalam sejarah umat ini mampu membuat dakwaan yang sama?

Isis, al-qaeda, taliban dll adalah hasil dari kegagalan wahhabi yang kelak akan memakan tuannya sendiri.  Mereka adalah ejen yahudi yang tidak menyedarinya kerana 

 

ِ ۖ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا ۚ أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ [Surat Al-Araf 179]

والله اعلم